Vullingen

Helaas kan bij een halfjaarlijkse controle door de tandarts blijken, dat ergens in het gebit toch een gaatje is ontstaan. De plaatsen waar gaatjes het eerst ontstaan, zijn de groeven in de kiezen en waar tanden en kiezen tegen elkaar aan staan.

Home > Specialismen > Vullingen

Daarom is het zo belangrijk om goed te poetsen EN goed tussen de tanden en kiezen schoon te maken.

Dit kun je doen met een rager, tandenstoker of flossdraadje. Voordat een vulling gemaakt kan worden moet altijd eerst het aangetaste tandweefsel worden verwijderd. Het reinigen van een gaatje wordt door patiënten ook wel “boren” genoemd, tandartsen spreken over “prepareren”.

vullingen tandartspraktijk vinkhuizen
Wij leggen binnen de praktijk diverse soorten vullingen, hieronder vindt je informatie over allerlei soorten vullingen.

Witte vullingen

Tanden en kiezen kunnen met verschillende materialen worden gevuld. Een van die materialen is de witte vulling. Daarvan zijn er drie soorten die de tandarts direct in de mond kan aanbrengen; composiet, glasionomeer en compomeer. Het zijn materialen die verschillen van samenstelling. Composiet is de sterkste van de drie. Daarom wordt composiet het meest gebruikt.

Kunnen witte vullingen altijd worden gebruikt?

Een witte vulling kan in vele gevallen worden toegepast. Deze witte vulling wordt veel gebruik bij het vullen van gaatjes, het repareren van afgebroken tanden. Het hangt onder meer af van de grootte van de vulling en de plek waar de vulling moet komen. Welk vulmateriaal in welke geval het meeste geschikt is, kunt u het beste met een van onze specialisten bespreken.

Voordelen zijn:

  • Witte vullingen zijn tandkleurig en daardoor niet of nauwelijks te onderscheiden van de eigen kleur van tanden en kiezen.
  • Het witte vulmateriaal wordt geplakt aan de tand of kies. Er hoeven geen gezonde delen van de tand of kies te worden weggeslepen om het vulmateriaal houvast te geven. Dit is wel noodzakelijk bij een amalgaamvulling.
  • De plaktechniek zorgt ook voor een goede hechting van de vulling aan de tand of kies, waardoor deze weer sterker wordt.
Nadelen zijn:

  • Niet alle witte vullingen zijn zo sterk als amalgaam vullingen. Daarom worden ze soms niet gebruikt voor grote vullingen in de kiezen.
  • Het is bewerkelijker om een witte vulling aan te brengen dan een amalgaamvulling voor het repareren van tanden en kiezen. Voor het repareren van tanden of kiezen met wit vulmateriaal zijn er meer handelingen nodig, en kost meer tijd. U ligt dus langer in de behandelstoel.
  • Witte vullingen zijn vanwege het etsen iets duurder dan amalgaamvullingen.
Een witte vulling kan jarenlang meegaan. Echter grote witte vullingen in de kiezen worden nog niet zo lang gebruikt, de tijd zal het moeten leren of deze vullingen net zo lang meegaan als die van amalgaamvullingen. Composiet is zachter dan tandglazuur en zal daardoor sneller slijten. Witte vullingen kunnen op den duur minder mooi worden, doordat zij kunnen gaan verkleuren. Die verkleuring komt vooral bij patiënten voor die:

  • Veel roken.
  • Veel koffie/thee drinken.

Zo’n oppervlakkige verkleuring kan natuurlijk wel gecorrigeerd worden door de vulling te polijsten. Soms kan over een oude witte vulling een nieuw wit laagje worden aangebracht. Het is ook altijd mogelijk om witte vullingen te vervangen.

Amalgaam vulling

Amalgaam is een legering van zilver, tin en koper en kwik. Als amalgaampoeder en kwik met elkaar gemengd worden ontstaat een plastische massa. Deze massa wordt stevig in een schoongemaakt gat in een kies gedrukt, waarna deze langzaam hard wordt.

Voor het maken van een vulling kan een tandarts kiezen uit een aantal verschillende materialen. Die keuze kan worden bepaald door de plaats en zichtbaarheid van de vulling, maar ook door de duurzaamheid en de prijs voor de patiënt.

De voordelen van een amalgaamvulling zijn:

  • Goed bestand tegen kauwkrachten.
  • Verandert nauwelijks van vorm.
  • Breekt niet snel.
  • Relatief goedkoop.
  • Zilveroxide remt de groei van bacteriën.
De nadelen van een amalgaamvulling zijn:

  • Het plakt niet aan de kies, waardoor de kies niet echt versterkt.
  • De grijze metaalkleur.
  • Sommige patiënten hebben last van ‘stroom in de mond’ waardoor je metaalsmaak kunt proeven of voelen heel klein beetje pijn. Na een aantal dagen of weken verdwijnt het gevoel meestal vanzelf.

Amalgaam heeft een grijze metaalachtige kleur. En wordt na verloop van tijd donkerder. Daarom wordt amalgaam niet aangebracht op goed zichtbare tanden en kiezen.

Inschrijven?

Wij nemen doorlopend nieuwe cliënten aan! Klik op de knop hieronder voor meer informatie of om uzelf bij ons in te schrijven.

Inschrijven